jtemplate.ru - free extensions for joomla

Steun ons!

Wilt u ons helpen? Een bijdrage voor de projecten zijn van harte welkom. Het werk wat we mogen doen is nog steeds broodnodig.

U kunt uw bijdrage overmaken op bankrekeningnummer:
NL38 RABO 0128 9899 71 t.n.v. stichting brood voor weeskinderen o.v.v. gift bakkerijproject.

De stichting heeft ook een ANBI status, dus uw gift is aftrekbaar bij de belastingdienst.

ANBI FC

logo-2-redkind

hcb-logo 200x100

Wilde Ganzen Logo Pay off

In samenwerking met

inuka bakery

bakkerij 2 aandachtig luisteren bakkerij

Gelukt, en een klein beetje trots!

Op woensdagochtend 29 november zijn we al vroeg vertrokken voor onze reis van bijna drie weken naar Dar es Salaam. Het is best wel spannend hoe we alles zullen aantreffen, Tot het laatst toe is het onduidelijk of er nu wel 380 Volt is voor de bakkerij. Heb als reserve nog snel wat stopcontacten en stekkers meegenomen voor de machines. Maar we hebben vertrouwen dat het goed gaat komen.

Als we op donderdagochtend bij het project aankomen worden we toch wel een beetje stil. Wat een prachtig gebouw is er gerealiseerd. Niet alleen voor de bakkerij maar ook straks voor de workshop en het naaiatelier. De machines hebben ze al wel uit de container gehaald en schoongemaakt. Staan te blinken in de bakkerij! De rest is nu voor ons.

brood machines brood maken brood op de planken

Eerste uitdaging is machines aansluiten en kijken of ze het ook nog doen. Dick is er niet meer bij, dus hebben we een lokale technische man. Er zijn nogal wat problemen met de machines. De grote oven werkt niet goed. En een deegmachine is de motor van kapot. Maar die kan gemaakt worden en is dan ook weer snel operationeel. De oven is lastiger, hij werkt maar voor een gedeelte. Dus wel bruikbaar, maar capaciteit is minder. We besluiten om een andere oven bij te kopen. Dit lukt, en we kopen een Chinese gasoven. Deze wordt vrijdag bezorgd en aangesloten. Ook hebben we donderdag al een grote generator gekocht. Is hard nodig, want betrouwbare elektriciteit is erg belangrijk. Deze konden we kopen met een donatie uit Nederland. Zijn we ook erg blij mee.

Nu moesten er nog ingrediënten gekocht worden om brood te bakken. Dit was weer een nieuwe uitdaging voor ons. Op vrijdag hebben we enkele zakken meel en andere ingrediënten gekocht. Waren veel te duur, maar dan konden we eerst beginnen en later zou we wel op zoek gaan naar een groothandel. Op maandag 4 december is Hans samen met Emmi en de drie dames begonnen met het voorbereiden van de eerste deeg. Ook weer een uitdaging, de mensen waar wij mee werken en die we bakken moeten leren zijn doof. Wij hebben wel hulp met de gebarentaal maar het blijft soms lastig. En als het dan lukt is iedereen ook erg dankbaar. En het lukte want de eerste broden werden gebakken en goedgekeurd. Wat was iedereen blij.

brood workshop deeg maken instagram screenshot

Voor dinsdag moesten we al 400 krentenbollen bakken voor een kerk waar het voor de kinderen al kerstfeest was. Dus dat was weer uitdaging. Ook omdat er bijna geen rozijnen te koop waren. Geen probleem zei bakker Hans. Kopen een zak cashewnoten, slaan we fijn met de deegroller, en je zult zien dat ze smullen. Inderdaad ze vonden ze heerlijk. In Afrika moet je vaak in oplossingen denken.

Woensdag hadden we een taxi geregeld met een chauffeur die ook Engels sprak. Zijn we met zijn drieën op zoek gegaan in Dar es Salaam naar leveranciers van grondstoffen. Was ook weer een heel avontuur, en we kwamen op de vreemdste plaatsen. Maar rond de middag hadden we toch al veel gevonden van wat een bakkerij nodig heeft. In Dar es Salaam is veel te koop. Hebben er ook prachtige werktafels gekocht. En natuurlijk een wafelijzer. Wafels proberen we altijd wel ergens te bakken. Maar we waren vergeten om een wafelijzer mee te nemen in de container.

kind met brood voorraden workshop 2

Het was erg heet in Dar es Salaam. In de bakkerij was het soms wel 37 graden. De warmte afvoeren van de ovens waren nog niet naar buiten aangesloten. Is nu inmiddels wel gebeurd. Het was ook zo warm dat de temperatuur van het deeg veel te hoog was. Hebben een grote koelkast gekocht deden er avond van te voren water in jerrycans en flessen inzetten. Hadden we de volgende dag ijskoud water en was de temperatuur van het deeg precies goed.

In de loop van de week hebben we verschillende producten gemaakt: wit brood en tarwebrood. Stokbroden en kleine bolletjes. Wafel, berlinerbollen en pizzabodems. En ook koekjes voor Kerst. Best een heel leuk assortiment.

De tweede week hebben we ook weer iedere dag gebakken. Ene keer wat beter dan de andere maar het ging steeds beter. Maar ook de verkoop moest op gang komen. Hebben eerst heel veel uitgedeeld om te testen en proeven. Maar in de loop van de tweede week kwamen de eerste bestellingen binnen. Het is allemaal nog heel kleinschalig, maar de start was gemaakt.

Er zijn nog heel veel zaken die geregeld en gedaan moeten worden, maar dat lukte voor ons niet in drie weken. De mensen van Inuka bakery tonen veel inzet en werken allemaal hard. Ze willen graag leren en zien ook dat ze met dit project zelf een toekomst kunnen opbouwen, maar ook andere gehandicapten kunnen helpen.

brood bakken 2 brood bakken brood halen

Na ruim 6 jaar van voorbereiding is het dan toch eindelijk gelukt. Wij hebben de afgelopen jaren best zorgen gehad of het allemaal zou lukken om dit grote project te kunnen opstarten. Maar we hadden en hebben nog steeds vertrouwen in de leiding en mensen van Inuka.

Maar zoals altijd komt er een moment van afscheid nemen na bijna drie weken iedere bezig te zijn geweest. Wij hebben tot vrijdagmiddag 13.00 gebakken en om 18.00 uur werden we opgehaald om naar het vliegveld te gaan. Erg moe, maar zeker met een goed gevoel zijn we het vliegtuig ingestapt met de wetenschap dat dit mooie project een prachtige toekomst kan krijgen.

De plannen worden al weer gemaakt voor een vervolg reis en verdere opleiding en uitbreiding van de activiteiten.

workshop 3 workshop

 


 

VEEN – Leven met een beperking in Dar es Salaam, Tanzania, is vaak een uitdaging. Mensen met beperkingen worden niet gezien als waardevol in de samenleving en ervaren een gebrek aan erkenning en kansen. Werk vinden is bijna onmogelijk, en velen zijn genoodzaakt om op straat te bedelen voor hun dagelijkse kost. In een wereld waar ze weinig waarde lijken te hebben, biedt de INUKA Dutch Bakery een hoop en verandering.

Lees meer op de website van Digitaalburg

 


 

In maart 2023 plaatste Het Kontakt een mooi artikel over ons:

brood voor weeskinderen anton hans

Brood voor Weeskinderen zet bakkerijen op in Afrika: ‘Wat doen mensen uit Eethen, Babyloniënbroek en Veen hier?’

BABYLONIËNBROEK • “Het is bijzonder dat we dit mogen en kunnen doen. Ik vind het bijzonder dat mensen, jaren truien breien voor een goed doel en zelf nooit hebben gezien waar ze terechtkomen. Ik wil het zelf zien.” Hans van Ballegooijen (72) uit Veen en Anton Vos (58) uit Babyloniënbroek zetten zich in voor de stichting Brood voor Weeskinderen in Burundi en Tanzania.

Lees meer op de website van Het Kontakt

 


 

bakkerij dar es salaam 1 brood voor weeskinderen bakkerij dar es salaam 2 brood voor weeskinderen

Afgelopen maanden is er hard gewerkt in Dar es Salaam. De bouw van de bakkerij zit nu in de eindfase. Afwerken duurt meestal wel langer als we willen, maar we hebben goed hoop dat we eind van de zomer de eerste opleiding kunnen gaan geven en dat de eerste broden gebakken kunnen worden. Wij zijn erg dankbaar dat alles tot nu toe goed verloopt. Alleen duurt alles soms zo lang voor iets geregeld is. Wij moeten veel geduld hebben. In mei 2018 zijn we voor de eerste keer in Tanzania geweest om te gaan bekijken en bespreken wat de mogelijkheden waren om een bakkerijproject met mensen met een beperking te kunnen opstarten in Dar es Salaam. Wat is er veel gebeurd in die vijf jaar en wat hebben we een geduld moeten hebben. Maar nu kunnen we dankbaar terugkijken wat we allemaal bereikt hebben. Hier mogen we God ook dankbaar voor zijn. En wij willen iedereen ook bedanken die ons iedere keer weer ondersteunen. Hartelijk bedankt.

bakkerij dar es salaam 3 brood voor weeskinderen bakkerij dar es salaam 4 brood voor weeskinderen

bakkerij dar es salaam 5 brood voor weeskinderen

 


 

contract tekenen WA0002 broodvoorweeskinderen contract tekenen WA0004 broodvoorweeskinderen Tekenen van het contract met de aannemer.

Er is veel vooraf gegaan, maar de bouw van het Inuka bakery project is maandag 23 augustus eindelijk begonnen. Wij kregen al vroeg de eerste foto’s van de graafwerkzaamheden en de eerste stenen waren ook al gelost.

aannemer WA0003 broodvoorweeskinderen aannemer WA0007 broodvoorweeskinderen
aannemer WA0009 broodvoorweeskinderen aannemer WA0010 broodvoorweeskinderen Met de aannemer, architect en Inuka bestuur op de bouwplaats voor de laatste puntjes.

Eerst nog even wat er allemaal aan vooraf is gegaan. In 2018 zijn we voor het eerst in Tanzania geweest om te kijken wat er mogelijk was. Hadden toen al iets gevonden waar we zouden kunnen starten maar… onze stichting was nog niet geregistreerd in Tanzania, dus konden we niets aankopen. De registratie liep veel vertraging op door allerlei oorzaken, maar uiteindelijk kwam dit goed. Toen op zoek maar een geschikte locatie. Die ook gevonden in 2020 en aangekocht door de stichting. Toen kwam de covid waar er weer vertraging was voor allerlei formaliteiten. Intussen waren we met Wilde Ganzen in gesprek over de financiering van het project. Wilde Ganzen was positief, dus konden we beginnen met de fondsenwerving.

bouwplaats WA0000 broodvoorweeskinderen bouwplaats WA0001 broodvoorweeskinderen
bouwplaats WA0002 broodvoorweeskinderen bouwplaats WA0003 broodvoorweeskinderen
De voorbereidingen voor de bouwplaats.

Het bleek dat we een perceel grond hadden gekocht waar alleen maar woonbestemming op zat en niet voor commerciële activiteiten. Maar na veel lobbyen en vergaderen is het Inuka bestuur toch gelukt om die omzetting voor elkaar te krijgen om er een bakkerij te starten. Dit was weer een stap in de goede richting. Net als in Nederland zijn de bouwkosten in Tanzania ook flink gestegen. Maar wij hebben met extra fondsen deze nieuwe begroting ook weer voor elkaar gekregen.
Inmiddels was er een aannemer gevonden om de bakkerij te gaan bouwen. De bouwtijd staat op 20 weken, maar zal best wel wat vertraging oplopen. Wij hopen zelf eind oktober weer even naar Tanzania te gaan om te kijken of alles goed verloopt en om eventueel nog wat aanpassingen te doen. De container zal dan in november verscheept worden en dan zouden we begin 2023 een start kunnen malen met de opleiding van de bakkers en kunnen de eerste broden gebakken worden.

werkzaamheden WA0005 broodvoorweeskinderen werkzaamheden WA0006 broodvoorweeskinderen werkzaamheden WA0007 broodvoorweeskinderen
werkzaamheden WA0009 broodvoorweeskinderen werkzaamheden WA0010 broodvoorweeskinderen
De eerste werkzaamheden zijn begonnen op maandag 23 aug.

Wij zijn ook heel dankbaar dat er nu eindelijk een start gemaakt is. Maar wij weten ook dat het zonder sponsoring en fondsen zeker niet gelukt zou zijn. Daarom iedereen hartelijk bedankt! En vanaf nu willen we regelmatig een update geven.

 


 

foto wafels Wafels bakken 2 Inuka wafel bakken 1

Na een aantal weken van experimenteren door Hans zijn we begonnen met het bakken van de Inuka wafels. Dit zijn stroopwafels, maar dan naar eigen recept van bakker Hans. Super lekker!!! De opbrengst is bestemd voor het Inuka bakery project in Dar es Salaam. Hiervoor zijn nog vele financiële middelen nodig. De productie draait op dit moment op volle toeren. En de levertijden van uw bestellingen kunnen iets later komen!! Dit komt omdat we de wafels zelf bakken.

1 doosje Inuka wafels van 10 stuks voor € 3,95. Meerdere doosjes mag natuurlijk ook.
Bezorgen of afhalen in overleg.


U kunt ze bestellen bij Anton 06 12096875 of Hans 06 51148345 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


 

Wilde Ganzen Logo Pay off compact RGBOp 4 november 2020 is de samenwerkingsovereenkomst getekend door de stichting Brood voor weeskinderen Inuka Dutch bakery project en Wilde Ganzen. Hiervoor zijn wij erg dankbaar en zien dit ook als een blijk van vertrouwen in het werk wat we mogen doen. Voor meer info zie www.wildeganzen.nl