jtemplate.ru - free extensions for joomla

Steun ons!

Wilt u ons helpen? Een bijdrage voor de projecten zijn van harte welkom. Het werk wat we mogen doen is nog steeds broodnodig.

U kunt uw bijdrage overmaken op bankrekeningnummer:
NL38 RABO 0128 9899 71 t.n.v. stichting brood voor weeskinderen o.v.v. gift bakkerijproject.

De stichting heeft ook een ANBI status, dus uw gift is aftrekbaar bij de belastingdienst.

ANBI FC

logo-2-redkind

hcb-logo 200x100

Wilde Ganzen Logo Pay off

In samenwerking met

inukabakery

In maart 2023 plaatste Het Kontakt een mooi artikel over ons:

brood voor weeskinderen anton hans

Brood voor Weeskinderen zet bakkerijen op in Afrika: ‘Wat doen mensen uit Eethen, Babyloniënbroek en Veen hier?’

BABYLONIËNBROEK • “Het is bijzonder dat we dit mogen en kunnen doen. Ik vind het bijzonder dat mensen, jaren truien breien voor een goed doel en zelf nooit hebben gezien waar ze terechtkomen. Ik wil het zelf zien.” Hans van Ballegooijen (72) uit Veen en Anton Vos (58) uit Babyloniënbroek zetten zich in voor de stichting Brood voor Weeskinderen in Burundi en Tanzania.

Lees meer op de website van Het Kontakt

 


 

bakkerij dar es salaam 1 brood voor weeskinderen bakkerij dar es salaam 2 brood voor weeskinderen

Afgelopen maanden is er hard gewerkt in Dar es Salaam. De bouw van de bakkerij zit nu in de eindfase. Afwerken duurt meestal wel langer als we willen, maar we hebben goed hoop dat we eind van de zomer de eerste opleiding kunnen gaan geven en dat de eerste broden gebakken kunnen worden. Wij zijn erg dankbaar dat alles tot nu toe goed verloopt. Alleen duurt alles soms zo lang voor iets geregeld is. Wij moeten veel geduld hebben. In mei 2018 zijn we voor de eerste keer in Tanzania geweest om te gaan bekijken en bespreken wat de mogelijkheden waren om een bakkerijproject met mensen met een beperking te kunnen opstarten in Dar es Salaam. Wat is er veel gebeurd in die vijf jaar en wat hebben we een geduld moeten hebben. Maar nu kunnen we dankbaar terugkijken wat we allemaal bereikt hebben. Hier mogen we God ook dankbaar voor zijn. En wij willen iedereen ook bedanken die ons iedere keer weer ondersteunen. Hartelijk bedankt.

bakkerij dar es salaam 3 brood voor weeskinderen bakkerij dar es salaam 4 brood voor weeskinderen

bakkerij dar es salaam 5 brood voor weeskinderen

 


 

contract tekenen WA0002 broodvoorweeskinderen contract tekenen WA0004 broodvoorweeskinderen Tekenen van het contract met de aannemer.

Er is veel vooraf gegaan, maar de bouw van het Inuka bakery project is maandag 23 augustus eindelijk begonnen. Wij kregen al vroeg de eerste foto’s van de graafwerkzaamheden en de eerste stenen waren ook al gelost.

aannemer WA0003 broodvoorweeskinderen aannemer WA0007 broodvoorweeskinderen
aannemer WA0009 broodvoorweeskinderen aannemer WA0010 broodvoorweeskinderen Met de aannemer, architect en Inuka bestuur op de bouwplaats voor de laatste puntjes.

Eerst nog even wat er allemaal aan vooraf is gegaan. In 2018 zijn we voor het eerst in Tanzania geweest om te kijken wat er mogelijk was. Hadden toen al iets gevonden waar we zouden kunnen starten maar… onze stichting was nog niet geregistreerd in Tanzania, dus konden we niets aankopen. De registratie liep veel vertraging op door allerlei oorzaken, maar uiteindelijk kwam dit goed. Toen op zoek maar een geschikte locatie. Die ook gevonden in 2020 en aangekocht door de stichting. Toen kwam de covid waar er weer vertraging was voor allerlei formaliteiten. Intussen waren we met Wilde Ganzen in gesprek over de financiering van het project. Wilde Ganzen was positief, dus konden we beginnen met de fondsenwerving.

bouwplaats WA0000 broodvoorweeskinderen bouwplaats WA0001 broodvoorweeskinderen
bouwplaats WA0002 broodvoorweeskinderen bouwplaats WA0003 broodvoorweeskinderen
De voorbereidingen voor de bouwplaats.

Het bleek dat we een perceel grond hadden gekocht waar alleen maar woonbestemming op zat en niet voor commerciële activiteiten. Maar na veel lobbyen en vergaderen is het Inuka bestuur toch gelukt om die omzetting voor elkaar te krijgen om er een bakkerij te starten. Dit was weer een stap in de goede richting. Net als in Nederland zijn de bouwkosten in Tanzania ook flink gestegen. Maar wij hebben met extra fondsen deze nieuwe begroting ook weer voor elkaar gekregen.
Inmiddels was er een aannemer gevonden om de bakkerij te gaan bouwen. De bouwtijd staat op 20 weken, maar zal best wel wat vertraging oplopen. Wij hopen zelf eind oktober weer even naar Tanzania te gaan om te kijken of alles goed verloopt en om eventueel nog wat aanpassingen te doen. De container zal dan in november verscheept worden en dan zouden we begin 2023 een start kunnen malen met de opleiding van de bakkers en kunnen de eerste broden gebakken worden.

werkzaamheden WA0005 broodvoorweeskinderen werkzaamheden WA0006 broodvoorweeskinderen werkzaamheden WA0007 broodvoorweeskinderen
werkzaamheden WA0009 broodvoorweeskinderen werkzaamheden WA0010 broodvoorweeskinderen
De eerste werkzaamheden zijn begonnen op maandag 23 aug.

Wij zijn ook heel dankbaar dat er nu eindelijk een start gemaakt is. Maar wij weten ook dat het zonder sponsoring en fondsen zeker niet gelukt zou zijn. Daarom iedereen hartelijk bedankt! En vanaf nu willen we regelmatig een update geven.

 


 

foto wafels Wafels bakken 2 Inuka wafel bakken 1

Na een aantal weken van experimenteren door Hans zijn we begonnen met het bakken van de Inuka wafels. Dit zijn stroopwafels, maar dan naar eigen recept van bakker Hans. Super lekker!!! De opbrengst is bestemd voor het Inuka bakery project in Dar es Salaam. Hiervoor zijn nog vele financiële middelen nodig. De productie draait op dit moment op volle toeren. En de levertijden van uw bestellingen kunnen iets later komen!! Dit komt omdat we de wafels zelf bakken.

1 doosje Inuka wafels van 10 stuks voor € 3,95. Meerdere doosjes mag natuurlijk ook.
Bezorgen of afhalen in overleg.


U kunt ze bestellen bij Anton 06 12096875 of Hans 06 51148345 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


 

Wilde Ganzen Logo Pay off compact RGBOp 4 november 2020 is de samenwerkingsovereenkomst getekend door de stichting Brood voor weeskinderen Inuka Dutch bakery project en Wilde Ganzen. Hiervoor zijn wij erg dankbaar en zien dit ook als een blijk van vertrouwen in het werk wat we mogen doen. Voor meer info zie www.wildeganzen.nl

 


 

Verslag reis januari 2020

Op 17 januari zijn Hans en Anton eindelijk weer vertrokken naar Burundi. Dick is er helaas niet bij deze keer. Zijn gezondheid laat het niet toe.

burundi brood burundi brood 2 burundi brood 3

Eindelijk: hiermee bedoelen we dat we onze reis al 2 keer hebben moeten uitstellen i.v.m. de vertraging van de container in Dubai. De container was half september uit Babylonienbroek op transport gegaan en zou eind november in Burundi aankomen. Maar dit werd 5 januari 2020. Dus onze ticket hadden we inmiddels al 2 keer betaald. Maar goed 17 januari vertrokken en na een goede reis aangekomen in Bujumbura. Hier verblijven we 2 dagen, voordat we verder naar Karusi gaan. Op maandag eerst nog even de ingrediënten gekocht voor het bakken van het brood en dan laat in de middag vertrokken. Het is al donker als we in Karusi aankomen. Na een rit van een aantal uren die je niet snel vergeet.

Op dinsdagochtend al vroeg naar het ziekenhuis, want we zijn natuurlijk wel heel erg benieuwd. Want de container is eerst leeggehaald daarna is hij door heel veel mensen van de vrachtwagen getild en toen hebben ze de meeste kleine spullen weer teruggeplaatst. Kunnen wij ons hier niet voorstellen.

burundi brood 4 burundi brood 5 burundi brood 6 burundi brood 7 burundi brood 8

En inderdaad, de machines staan al in de bakkerij. Na nog wat diverse aanpassingen en verschuivingen kan Hans al vrij snel beginnen met deeg draaien. En aan het einde van de middag komen de eerste broden al uit de oven. Dit was een super start en hadden wij zeker niet verwacht. Het grootste voordeel van het ziekenhuis is: je hebt altijd elektriciteit. En dat is heel belangrijk voor een bakkerij. Wij konden met een voldoen gevoel de eerste dag afsluiten en waren dan ook erg dankbaar. We misten Dick wel. Er zijn wat problemen met de oven, en die krijgen we nog niet erg opgelost.

De jongens hebben een mooie en toepasselijke naam voor de bakkerij bedacht: TURASHOBYO dit betekent: wij kunnen het!!!! Dit is ook de naam van het ziekenhuis. Maar wij vinden dat ze deze naam ook goed voor de bakkerij kunnen gebruiken.

burundi brood 9 burundi brood 10 burundi brood 11

De dagen erna gaat het bakken steeds beter en komt er al wat verkoop op gang. Moet je voorstellen er was helemaal geen bakkerij in het ziekenhuis en ineens is er zoveel brood dat ze het ook buiten het ziekenhuis kunnen gaan verkopen. Daarom moet er snel aan de marketing gewerkt worden. De eerste actie is: iedere medewerker van het ziekenhuis krijgt een half brood gratis. Dit kunnen ze proeven en proberen en verder vertellen. Na een paar dagen zien we de eerste vaste klanten regelmatig terugkomen. Omdat het een armere streek is als Bujumbura bakken we nu veel sandwiches en mini sandwiches. Deze verkopen heel goed. En als de sandwiches op zijn en er zijn nog wel baguettes dan snijden we die gewoon door en hebben dan 2 sandwiches. Simpel!!!!

En we bakken nu veel Tumbula. Dit is een soort oliebol, maar dan ligt hij we een stuk zwaarder op de maag. Omdat wij een elektrische bak met thermostaat hebben, kunnen wij er veel bakken met allemaal dezelfde kwaliteit. Er is veel vraag naar. Is wel leuk om te zien dat er nu ook andere mogelijkheden zijn die we kunnen benutten. Ook bakt Hans zijn Brusselse wafels weer. Deze zijn heerlijk en die willen ze ook al gaan bakken. Maar eerst maar brood en Tumbula. Na 2 weken zit mijn tijd erop en ga ik weer alleen naar huis. Hans die blijft nog een weekje om de jongens nog meer bakkers techniek bij te brengen.

burundi brood 12 burundi brood 13 burundi brood 18

Wat blijft het toch iedere keer weer een uitdaging om een project te starten. Een wat valt het ons dan soms ook weleens tegen dat er niet meer kan lukken. Er zijn zoveel mogelijkheden, maar wij hebben soms de tijd niet om alles in een paar weken te regelen. Daarom blijven we goed monitoren en hebben goed contacten om te zien of er vooruitgang geboekt wordt. En we zullen zeker regelmatig terug moeten gaan. Maar dat geeft niet. Het is en blijft onze opdracht om onze naaste te helpen. En in Burundi blijft deze hulp helaas nog broodnodig. Iedereen weer bedankt voor zijn of haar ondersteuning, in welke vorm dan ook.

burundi brood 14 burundi brood 15

burundi brood 16 burundi brood 17

 


 

VEEN – Verleden week zijn Anton Vos en Hans v Ballegooijen weer terug gekeerd uit Burundi in Afrika. Zij zijn daar namens de stichting Brood voor Weeskinderen geweest om weer een nieuwe bakkerij op te starten, inmiddels de derde bakkerij. Ditmaal in het binnenland bij een ziekhuis in Karusi.

Lees meer op de website van Digitaalburg.

burundi 223489